Alexander Techniek
Wat is het?
Alexander Techniek is een simpele en praktische methode waarmee je je lichamelijke en mentale functioneren kunt verbeteren. Het wordt veel toegepast door professionele musici, dansers, sporters en acteurs. Buiten deze werkvelden is het echter niet zo bekend. In Nederland zijn veel mensen bekender met oefentherapieën zoals Mensendieck, Feldenkrais (die een leerling van F.M. Alexander was), en Cesartherapie. Wereldwijd is Alexander Techniek echter veel bekender dan deze methodes en is Alexander Techniek wijder verspreid. Op dit moment zijn er ongeveer 3000 Alexanderleraren actief, en bestaan er beroepsverenigingen in 18 landen.
Alexander Techniek kan geschaard worden onder ‘educatie’. Je komt op les (groep of privé) om iets te leren wat je vervolgens de rest van je leven zelfstandig kunt toepassen. In die zin verschilt het sterk in karakter van een therapie, waarbij je over je heen laat komen wat de therapeut met je doet. In de Alexanderlessen ga je vooral zelf aan de slag en begeleidt de leraar je daarbij, zoals het leren bespelen van een muziekinstrument, alleen ben je in dit geval zelf het instrument.
Wat heb je eraan?
Bij sporters en musici is het effect van deze techniek vaak direct merkbaar in hun resultaten; vandaar dat het bij hen zo populair is. Bij het paardrijden merk je het bijvoorbeeld direct aan het gedrag van je paard als je zelf Alexander Techniek toepast. Zangers, blazers en strijkers horen vaak een onmiddellijke verbetering in klank. In het algemeen zal je bewustzijn groeien van wat je doet en hoe je reageert op verschillende stimuli. Je leert observeren wat je eigen gewoontes zijn en leert een methode aan waarmee je deze kunt doorbreken en gunstiger nieuwe gewoontes kunt opbouwen, zowel in het denken als in het bewegen.
Voorbeelden van winstpunten:
- meer rust en overzicht in het denken
- ontwikkelen van een passende spierspanning bij de activiteit die je doet: niet te veel en ook niet te weinig
- zo efficiënt mogelijk leren bewegen, met als effect minder druk op de gewrichten en minder spanning in bijvoorbeeld de nek
- vermindering van nek- en rugklachten, soms ook vermindering van hoofdpijn
- precies daarmee bezig zijn met wat op dat moment nodig is, zonder overconcentratie of afleidende gedachten
- een mooiere uitstraling in het dagelijks leven en op het podium
- makkelijker spreken in het openbaar, overwinnen van podiumangst
Waar komt het vandaan?
De Alexander Techniek werd ontwikkeld aan het begin van de 20e eeuw door F.M. Alexander, die op dat moment studeerde aan de theaterschool in Londen. Hij wilde acteur worden en specialiseerde zich in het reciteren van werk van Shakespeare. Hij kreeg echter een probleem met zijn stemgebruik: hij verloor zijn stem steeds halverwege de uitvoering. Omdat artsen geen oorzaak konden vinden, is hij zelf heel nauwkeurig gaan observeren wat hij anders deed op het podium dan buiten het podium. Hiermee ontdekte hij bepaalde principes die niet alleen zijn eigen probleem oplosten, maar die ook breed inzetbaar bleken voor collega-acteurs en bevriende musici, dansers en sporters. Hieruit is de Alexander Techniek ontstaan.
Alexander Techniek voor musici
Alexander Techniek in educatie