Alexander Techniek in educatie

Alexander Techniek in educatie

Hoewel het nog niet op grote schaal wordt toegepast, ben ik ervan overtuigd dat het voor kinderen zeer waardevol zou zijn om Alexander Techniek te leren. Als je zelf kinderen hebt en je bent er geïnteresseerd in om hen op een speelse manier (eventueel in combinatie met zwemmen) te laten kennismaken met de principes, dan nodig ik je van harte uit om langs te komen.

Alexander Techniek

Tot een jaar of 6 zijn de meeste kinderen fantastisch functionerende wezentjes (zie een kind van 4 maar eens hurken!) met een mooie balans van hun hoofd op de wervelkolom. Vanaf het moment dat ze lange tijd op school achter elkaar moeten zitten, verandert er iets. Dit proces hebben de meesten van ons doorgemaakt en vanaf dat moment zijn we gewoontes gaan opbouwen die minder gunstig zijn. Als je met een kind in de lagere- of middelbareschoolfase hier snel bij bent en hen kunt stimuleren om die mooie balans (die ze nog niet zo lang geleden nog hadden) terug te vinden, dan heeft dit grote voordelen ten opzichte van volwassenen. Het effect van de lessen werkt meestal veel sneller, omdat ze nog zo flexibel zijn en je hen waardevolle gunstige vaardigheden kunt leren voor de rest van hun leven.

In de video hieronder kun je meer over zien over hoe Alexander Techniek in educatie kan worden toegepast (in het Engels). In Nederland wordt dit jammer genoeg nog niet veel gedaan, maar ik zou hier graag verandering in brengen en in contact komen met schooldirecties die hierin geïnteresseerd zijn.

“Sinds januari dit jaar volg ik Alexander Techniek lessen bij Esther. Esther laat mij middels de Alexander Techniek oefeningen en subtiele handgrepen ervaren hoe ik functioneler kan bewegen. Zij helpt mij bewust te worden van oude gewoontes in het bewegen. Gaandeweg krijg ik hier steeds meer zicht op en merk ik hoe ik als vanzelf makkelijker, meer in evenwicht kan bewegen, waardoor mijn klachten afnemen. Esther is heel bevlogen en kan goed observeren. Onder haar begeleiding is dit een boeiend en zinvol proces voor mij.”

- Natascha

Meld je aan voor
de nieuwsbrief