Alexander Techniek voor musici

Alexander Techniek voor musici

Op alle belangrijke conservatoria ter wereld is momenteel Alexander Techniek opgenomen als vast onderdeel in het curriculum. Zo ook op de meeste muziekopleidingen in Nederland. Dit heeft een goede reden.

Alexander Techniek

Als je musicus bent, heeft de manier waarop je je lichaam (en geest) aanstuurt direct invloed op het muzikale resultaat. Bovendien maakt het vele uren spelen per dag dat je een verhoogd risico op blessures loopt, als er iets niet helemaal klopt wat je doet. In lessen Alexander Techniek leer je een simpele en concrete aanpak, waarmee je je zekerder voelt op het podium, je bewegingen efficiënt en licht leert uitvoeren en waardoor je klank vaak verbetert. Voor mijzelf was de klankverbetering de grootste reden om Alexander Techniek-lessen te nemen: ik hoorde direct verschil! Bovendien helpt deze techniek om blessures te voorkomen, je kunt het preventief inzetten, want je bent je in een steeds vroeger stadium bewust van eventuele symptomen waardoor je deze kunt veranderen.

Als je op dit moment ergens pijn of last van hebt bij het spelen, kunnen we samen analyseren waar dit door komt en daarna een strategie ontwerpen om dit proces met hulp van de Alexander Techniek om te draaien.

Er zijn ook veel amateurmusici die worstelen met blessures of podiumangst, of die hun klank willen verbeteren. Zij zijn van harte welkom bij Move in Balance om in een serie lessen hieraan te werken, natuurlijk steeds in overleg met je eigen docent.

Move in Balance is gespecialiseerd in het afstellen van een prettige kinhouder-schoudersteun-combinatie (set-up) voor (alt)violisten, en in de linkerhandtechniek die bij de verschillende combinaties hoort. Sommige violisten komen ook speciaal bij Move in Balance op les om te leren zonder een schoudersteun te spelen, of zelfs helemaal zonder kinhouder (de barokviolisten). Esther doet onderzoek op dit gebied. Als tip voor een goede schoudersteun beveelt zij de Korfker schoudersteun aan. Zij werkt samen met Berent Korfker, die baanbrekende nieuwe ontwerpen voor kinhouders en schoudersteunen aan het ontwikkelen is.

In de praktijkruimte is een vleugel aanwezig. Pianisten, organisten en klavecinisten zijn van harte welkom!

Hieronder zie je een video waarin muziekstudenten zelf vertellen wat de Alexander Techniek voor hen betekend heeft (Engels).

Voor musici geldt een speciale korting bij Move in Balance.

“Sinds januari dit jaar volg ik Alexander Techniek lessen bij Esther. Esther laat mij middels de Alexander Techniek oefeningen en subtiele handgrepen ervaren hoe ik functioneler kan bewegen. Zij helpt mij bewust te worden van oude gewoontes in het bewegen. Gaandeweg krijg ik hier steeds meer zicht op en merk ik hoe ik als vanzelf makkelijker, meer in evenwicht kan bewegen, waardoor mijn klachten afnemen. Esther is heel bevlogen en kan goed observeren. Onder haar begeleiding is dit een boeiend en zinvol proces voor mij.”

- Natascha

Meld je aan voor
de nieuwsbrief