Lessen

Hoeveel lessen heb je nodig?

Als je vroeger bij F.M. Alexander zelf op les wilde komen, dan eiste hij dat je eerst zijn 4 boeken gelezen had en vervolgens werd je geacht om gedurende 30 dagen elke dag les te volgen.

lessen

Tegenwoordig gaat dat natuurlijk niet meer zo, maar het is wel goed om je erop in te stellen dat het leren van nieuwe vaardigheden tijd kost. Het is volkomen vergelijkbaar met het leren bespelen van een muziekinstrument.

In een paar lessen (bijvoorbeeld 3) kun je een goede indruk krijgen van wat de techniek inhoudt en wat die voor je kan doen. Na ongeveer 10 lessen zijn de meeste leerlingen zover dat zij zelfstandig thuis kunnen toepassen wat zij op de les leren. Na ongeveer 30 lessen worden bij de meeste mensen diepgaandere veranderingen en effecten duidelijk, die dan ook van langdurige aard zijn.

Het is aan te raden om eerst een kennismakingscursus van 3 lessen te doen, die je daarna kunt uitbreiden naar een serie van 10 lessen, als je wilt. Dan heb je de basis gelegd. Als dat je goed bevalt, is het het beste om uiteindelijk tot 20 tot 30 lessen te komen.

Als je tijd hebt, is het aan te raden om in het begin 2 x per week te komen, omdat je dan nog intensieve begeleiding nodig hebt en de kennis snel wegzakt. Later kun je dit afbouwen naar 1 x per week, en nog later naar 1 x per maand, als ‘opfrislessen’, als je wilt.

Het verschilt sterk per leerling: sommigen zijn tevreden met 10 lessen als basis en vinden het dan genoeg. Anderen raken zó geïnspireerd dat ze steeds willen blijven bijleren en blijven dan jarenlang wekelijks op les komen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf of je voor een blessure komt, of voor een concreet doel zoals spreken in het openbaar, of dat je helemaal gezond bent en de lessen neemt uit interesse om (nog) beter te leren functioneren.

Nieuw: er zijn ook groepslessen mogelijk, die als aanvulling op je privéles of als kennismaking met de techniek kunnen dienen. Deze kosten 30 euro per keer en gaan door als er 3 of meer aanmeldingen zijn.

Tijden:
woensdag 16.00-17.00 uur
vrijdag 16.00-17.00 uur

Laat het weten als je interesse hierin hebt, dan kunnen we groepjes samenstellen.

Wat gebeurt er in een les?

Een les duurt 45 minuten. Je hoeft geen speciale kleding aan en je hoeft alleen je schoenen uit te trekken. Elke les bespreken we hoe je in de tussenliggende tijd de principes hebt kunnen toepassen en hoe dit bevallen is. Vaak ‘ontdekken’ leerlingen van alles en willen ze dit vertellen. Daarna werken we als eerste onderdeel meestal op de stoel, met het gaan staan en zitten. Als tweede onderdeel werken we op de tafel, waarbij je op je rug ligt met je knieën omhoog. Het laatste onderdeel is vrij naar keuze van de leerling: voor musici is dit het moment om met het instrument te werken, sporters kunnen elementen uit hun sport onder de loep nemen, anderen kunnen een simpele activiteit zoals traplopen, rennen, op je tenen staan etc kiezen. Het is ook interessant om veel voorkomende situaties te oefenen, zoals het zitten achter een computer of het optillen van iets.

Af en toe kan het fijn zijn om een Alexanderles in het water in te passen in je serie lessen. Door het warme water ontspannen spieren makkelijk en je kunt veel over je lichaamsgebruik leren door bijvoorbeeld drijfoefeningen te doen (bij hogere spierspanning zink je, bij lagere spierspanning drijf je). Als je het geleerde uit de ‘droge’ lessen toepast in het water, dan krijg je onmiddellijk duidelijk feedback van het water. Bij Move in Balance is er de mogelijkheid om zulke lessen te krijgen in het warme water van het ‘t Spaarnehuys (om de hoek van de praktijk), zonder dat er andere mensen bij zijn. Dit is echter helemaal geen vereiste en als je liever alleen ‘droge’ lessen volgt, dan is dat ook prima.

Wat kost het?

1 les kost 79 euro. Musici krijgen een speciale korting: zij betalen 69 euro per les. Een les ‘Alexander Techniek in het water’ (in Zandvoort) kost 125 euro, voor iedereen.

Lessen die minder dan 24 uur van te voren gecanceld worden, worden in rekening gebracht wegens de vrijgehouden tijd.

“Sinds januari dit jaar volg ik Alexander Techniek lessen bij Esther. Esther laat mij middels de Alexander Techniek oefeningen en subtiele handgrepen ervaren hoe ik functioneler kan bewegen. Zij helpt mij bewust te worden van oude gewoontes in het bewegen. Gaandeweg krijg ik hier steeds meer zicht op en merk ik hoe ik als vanzelf makkelijker, meer in evenwicht kan bewegen, waardoor mijn klachten afnemen. Esther is heel bevlogen en kan goed observeren. Onder haar begeleiding is dit een boeiend en zinvol proces voor mij.”

- Natascha

Meld je aan voor
de nieuwsbrief